Całe tło książki to stanowi wspomniana wcześniej akcja T4, nazwa wzięła się od miejsca podpisania dokumentu rozpoczynającego akcję "eliminacji życia nic nie wartego" - Tigerstrasse 4. Akcja polegała na likwidacji osób upośledzonych i chorych psychicznie, ciepiących na takie choroby jak depresja (!) i padaczka. Osoby odpowiedzialne za przeprowadzenie akcji nie zostały osądzone po wojnie, wręcz przeciwnie bardzo często lekarze odpowiedzialni za program kontynuowali swoje kariery z dużym sukcesem w powojennych Niemczech. O programie opowiada książka "Obciążeni. "Eutanazja" w nazistowskich Niemczech" G. Aly'ego. Autor stara się stworzyć kompendium o problemie, ale na tym nie poprzestaje, to dla niego bardzo osobista opowieść jako, że jego córka byłaby jedną z ofiar. Spodziewałam się raczej reportażu na pograniczu naukowej rozprawy, a dostałam manifest pełen poglądów samego autora. Jego prawo, moje zaskoczenie. Ciekawą częścią książki są przedstawione reakcje społeczeństwa niemieckiego, które mówiąc delikatnie oburzone nie było. W tym kontekście autor opisuje winę rodziców, którzy często sami zgłaszali swoje dzieci do programu.
Obie omawiane pozycje mają swoje wady i zalety, ja zachęcałabym raczej do przeczytania "Obciążonych". Wydawnictwo Literackie wydaje na początku stycznia nową książkę Steve'a Sem-Semberga (autora "Biednych ludzi z miasta Łodzi", której w dalszym ciągu nie przeczytałam ze względu na objętość) zatytułowaną "Wybrańcy", wydawnictwo reklamuje ją jako balansującą między literaturą a dokumentem.
P.S.2 Ciekawa audycja Radia Lublin o akcji T4 do przesłuchania tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz