warto (12)

1. poczytać o nawykach pisarzy


Nasza własna Joanna Bator pisze ubrana w kimono, jakim przyzwyczajeniom hołdowali Marcel Proust, Franz Kafka, Agatha Christie? Możecie przeczytać tutaj

2. przeczytać książki Manty Roberts'a



Dla koniarzy przede wszystkim, ale nie tylko. Warto zacząć od autobiografii zatytułowanej "Człowiek, który słucha koni", czyli opowieści o przyjaźni dwóch gatunków,  przyjaźni opartej na akceptacji, ale przede wszystkim na próbie zrozumienia. Monty stworzył metodę porozumienia z koniem, która nie zawiera w sobie elementu "łamania" konia, a to podejście zgoła rewolucyjne. A potem sięgnijcie po bardziej praktyczne poradniki jeździeckie, w międzyczasie może jakieś lekcje jazdy :)

3. obejrzeć "Żywot Mateusza"


W ramach przypominania/ poznawania pereł polskiego kina. 

4. poznać (lepiej, bo mam nadzieję, że każdy ją kojarzy)  Malalę


Dlaczego warto posłuchać 16 latki? Młoda dziewczyna, w zasadzie dziewczynka mówi o pacyfizmie, o podstawowych wartościach, o potrzebie edukacji, o głodzie wiedzy, o równości i a  cały świat słucha. W Polsce wyszła jej książka, po którą z pewnością sięgnę.

5. zjeść brownie wg Davida Lebovitza


120g masła + masło do wysmarowania formy

170 g gorzkiej lub deserowej czekolady połamanej na kawałki
1/4 szklanki (30g) niesłodzonego ciemnego kakao
3 duże jajka 
1 szklanka (200g) cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier waniliowy
1 szklanka (140g ) mąki pszennej
1 szklanka ( 100g) prażonych orzechów laskowych lub włoskich - opcjonalnie
1 szklanka (250 ml )dulce de leche/ confiture de lait/ kremu krówkowego/ kajmaku


1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.  

2. Dokładnie wysmaruj masłem kwadratową blachę o boku 20cm i wyłóż papierem do pieczenia (u mnie 23cm).
3.  W średniej wielkości rondlu rozpuścić masło. Dodaj czekoladę i mieszaj bez przerwy na małym ogniu, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj kakao i wymieszaj na gładką masę.
4. Dodaj jajka jedno po drugim, a następnie wmieszaj cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodaj orzechy.
5.  Wlej połowę ciasta do formy. Nałóż porcje kajmaku wielkości śliwek na ciasto w równej odległości od siebie, zużywając 1/3 masy, a następnie delikatnie przeciągnij po niej nożem. Rozsmaruj na wierzchu resztę ciasta z czekoladą, po czym nałóż łyżką pozostały kajmak i rozsmaruj go ostrożnie jak poprzednio (Jeśli przesadzisz z rozsmarowywaniem zamiast ciasta otrzymasz bulgoczącą papkę. Po prostu przeciągnij nożem raz czy dwa i gotowe –przeciągałam patyczkiem).
6. Piecz 45min.( piekłam 30 min. i nawet nie próbowałabym piec dłużej, nawet skróciłabym 5 min.) lub do momentu, aż ciasto pośrodku lekko się zetnie. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Pokrój brownie na kawałki,.


P.S. ta wersja smakuje jak Snickers.

Komentarze

  1. 6. zobaczyć cykl fotografii Umění zabíjet / The Art of Killing Lukáša Houdka, u mnie hit weekendu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz